Historia

Seminaarinmäellä sijaitseva riihi on Taavettilan maatilan vanha kuivatusriihi, jota on alun perin käytetty viljan kuivaamiseen.  Riihen iästä ei ole täyttä varmuutta, mutta luultavasti se on rakennettu 1700-luvun puolivälissä. Rakennusta ei ole siirrelty paikasta toiseen sen historian aikana, vaan se seisoo yhä niillä sijoilla, johon Taavettilan tilalliset sen rakensivat. Siitä lähtien, kun Jyväskylän kaupunki perustettiin ja kaupunki osti Taavettilan tilan maat, riihi on ollut poissa alkuperäisestä käytöstä.

Vuosisadan vaihteessa riihi remontoitiin ja nimettiin Cygnaeus-pirtiksi, seminaarin perustajan 100-vuotismuistojuhlan kunniaksi. Vuosisadan vaihteessa riihessä alettiin järjestämään kansanperinneiltamia ensin seminaarin ja myöhemmin korkeakoulun opiskelijoille.  Iltamissa kerrottiin tarinoita ja laulettiin, joskus niissä vieraili jopa karjalaisia runonlaulajia.  1930-luvusta eteenpäin riihessä toimi myös seminaarin kansatieteellinen museo, jossa esiteltiin vanhoja huonekaluja ja talousesineitä.

Viime vuosikymmeninä riihessä on pidetty tilausopastuksia, ja se on ollut vuosittain auki myös Yläkaupungin yö -tapahtumassa. (lukuunottamatta vuotta 2010) Vuosi 2010 on Riihi-Iltamien kolmas toimintavuosi, tietoja edellisten vuosien tapahtumista löydät yllä olevista pudotusvalikosta.


%d bloggaajaa tykkää tästä: